kotilehto-logo-taustaton-RGB_2-01

CLT

Puu on lähes itsestään selvä valinta vapaa-ajanrakennusten ja piharakennusten rakennusmateriaaliksi. Olemme tottuneet aikojen saatossa hirsirakentamiseen, mikä onkin monella tavalla todella hyvä, perinteinen rakennustapa. Kotilehto tuo nyt kaikkien saataville uuden tavan käyttää puuta myös vapaa-ajanrakennusten ja piharakennusten valmistuksessa. Ehkä oletkin jo kuullut tästä melko uudesta rakennusmateriaalista, ristiinliimatusta massiivipuulevystä, eli CLT:sta. CLT:n valmistuksessa vuosisatojen osaaminen puurakentamisessa yhdistyy uusimpiin teknologioihin materiaalin valmistuksessa. CLT-rakentamisessa on monet hirsirakentamisen hyödyt, mutta lisäksi se tarjoaa täysin uusia mahdollisuuksia kaikenlaiseen rakentamiseen.

CLT:lla toteutat arvojesi mukaiset vapaa-ajanrakennukset ja piharakennukset

Haluatko mökkitontillesi luonnon helmaan mökin ja rantasaunan tai kotisi pihapiiriin piharakennukset, jotka sopivat erinomaisesti niiden tyyliin ja arvokkuuteen? CLT:n ulkonäkö on kauniin pelkistetty, lisäksi siitä huokuu korkea laatu, ekologisuus ja vastuullisuus. Rakennusmateriaalivalinnoilla voit toteuttaa arvojesi mukaiset vapaa-ajanrakennukset ja piharakennukset. Oletko jo tutustunut Kotilehdon mallistoon?

CLT:n hyötyjä

  • Laatu: CLT on kuiva ja stabiili materiaali, lisäksi sillä on puun erinomaiset lämpöominaisuudet
  • Turvallisuus: CLT on turvallinen ja hengittävä rakennusmateriaali, käyttämällämme CLT-levyllä on M1 rakennusmateriaalin päästöluokka 
  • Ekologisuus: CLT:n valmistus mahdollistaa raaka-aineen tehokkaan hyödyntämisen, hävikkiä ei synny käytännössä lainkaan
  • Vastuullisuus: Käyttämämme CLT-levyn valmistuksessa käytetty puu on suomalaista PEFC-sertifioitua havupuuta 
  • Monipuolisuus: CLT tarjoaa monipuolisia käyttö- ja yksilöintimahdollisuuksia, CLT-elementeistä rakentaminen on nopeaa

CLT:n valmistustapa mahdollistaa kestävän ja laadukkaan materiaalin

CLT valmistetaan kiinnittämällä yksittäiset laudat levyksi ja lisäämällä sitten toisiinsa nähden poikittaisia levykerroksia liiman avulla päällekkäin, kunnes saavutetaan levylle haluttu paksuus. Elementissä on ristiinliimattu käyttötarpeen mukaan 3 – 10 kerrosta, 20 mm – 60 mm lamellipaksuudella. Kerrostetut levyt puristetaan sitten tiiviiksi elementiksi. Elementin vahvuus on käyttötarpeen mukaan 60 – 400 mm. Käyttötarkoituksen mukaan levy voidaan työstää aukottamalla, hiomalla ja pinnoittamalla. 

Ristiinlaminoidut, tiiviisti toisiinsa puristetut puukerrokset estävät materiaalin omaehtoisen laajenemisen ja kutistumisen, jolloin lopputuotteen valmistaminen onnistuu erityisen tarkasti juuri mittojen mukaan. Käyttämämme CLT on reunaliimattua. Reunaliimatut saumat vähentävät liimaamattomassa materiaalissa tapahtuvaa saumojen rakoilua vahvistaen tuotteen kantavuutta tehden samalla pinnasta visuaalisemman ja siten myös näkyväksi pinnaksi soveltuvan. Reunaliimaus mahdollistaa rakentamisen ilman erillistä höyrynsulkua.

CLT-elementtien valmistus tapahtuu valvotussa kuivassa sisätilassa. Lisäksi elementtien asennus on nopeaa, joten sääolosuhteet eivät uhkaa materiaalia valmistus- ja rakentamisvaiheessa. CLT-levytoimittajamme käyttää Suomen nykyaikaisinta tuotantolinjaa ja tuotannon tiukan laadunvalvonnan takaa tuotesertifikaatti.

CLT-levyn valmistus (Kuva: Hoisko)
CLTn-valmistus-2-1050x700
Työstetty CLT-elementti (Kuva: Hoisko)

CLT on turvallinen, ekologinen ja vastuullinen rakennusmateriaali

Myös CLT, kuten kaikki puumateriaalit, on elävä, hengittävä ja lämmin materiaali. Käyttämällämme CLT-levyllä on M1 Rakennusmateriaalin päästöluokka. Käytännössä tämä tarkoittaa rakenteen osalta puhtainta mahdollista sisäilmaa. CLT:n liimaustekniikka takaa elementin hengittävyyden, koska liima ei muodosta kalvoa puumateriaalin väleihin. Valmistuksessa käytetään ainoastaan ympäristöystävällistä, tuoksutonta ja allergiavapaata formaldehyditöntä polyuretaaniliimaa, jota on käytetty tähän asti mm. hirsirakentamisessa.

CLT on myös monella tavalla ekologinen ja vastuullinen rakennusmateriaali. Puusta valmistettu CLT-levy toimii pitkäaikaisena hiilivarastona kasvusta lähtien koko sen käyttöiän ajan. CLT:n valmistus mahdollistaa raaka-aineiden tehokkaan käytön ja hävikkiä ei synny käytännössä ollenkaan.  Tuotannossa syntyvät sivuvirrat voidaan hyödyntää sataprosenttisesti sekä puruna että jatkojalostamalla.

Käyttämämme CLT-levyn valmistuksessa käytetty puu on suomalaista havupuuta (mänty ja kuusi) ja jäljitettävissä koko toimitusketjun osalta, aivan puun kasvupaikalta lähtien.  Puun tehtaille toimittavilta tahoilta vaaditaan PEFC-sertifikaatti, jolla varmistetaan puun olevan lähtöisin kestävästi hoidetusta metsästä.

Tutustu tarkemmin CLT:n ominaisuuksiin yhteistyökumppanimme Hoisko CLT:n verkkosivuilla

(Kuva: Hoisko)
CLT-yhteistyökumppanimme: